Väntans tider

Nu har det gått 2 veckor sedan Lyra var på dejt med Brave. 3 dagar efter andra parningen (18/4) slutade hon löpa vilket borde innebära att 18/4 var en ganska optimal parningsdag. Lyra har mått toppen under den här tiden, pigg, busig och sådär go som bara hon kan vara. Hon har varit väldigt hungrig, kanske lite mer än vanligt även om hon normalt sett är en väldigt matglad hund.

Mitt jobb som uppfödare är att redan nu göra anpassningar för att ge mina valpköpare så friska och trygga valpar som möjligt. Under dräktigheten har stress en stor inverkan på valparnas fosterutveckling samt framtida egenskaper och förutsättningar. Därför är jag glad över att vi sedan länge haft distansplugg i skolan så att jag och tjejerna kan hänga hemma under hela dräktigheten och ge Lyra maximal komfort och trygghet.

Vad tiken äter har förstås också betydelse för hennes valpar. Lyra får alltid omega3tillskott i maten och sedan några veckor innan parning får hon även Nutrolin Puppy & Mom i maten. Oljan innehåller omega3 fettsyrorna DHA och EPA som är väldigt viktiga för valpens utveckling, så pass att man sett att det påverkar kullstorleken (överlevnad hos embryo och tidiga foster). Utöver detta så har dessa fettsyror inverkan på valpens utveckling av sinnen så som syn, lukt och inlärningsförmåga samt tros minska risken för att utveckla atopi (omgivningsallergi).

Utöver puppy & mom får Lyra även Nutrolin skin & coat vilket hon ätit dagligen under många år nu. Hon får också Svenska djurapotekets blodpulver i maten. Fodret hon äter under dräktigheten är just nu en blandning av Eukanuba working & endurance samt Magnussons Junior och Magnussons ångkokta blötfoder. Eukanubamaten är väldigt energität och hon har redan lagt på sig ett fettlager över revbenen (0,5kg på en månad) som absolut inte är nödvändigt nu, tvärt om är det viktigt att hon är så fit som möjligt inför valpningen. Därför blandar jag ut med Magnussons som är något lägre i energi och ser till att hon får lika mycket motion som vanligt fram till dess att hon själv visar att hon vill ta det lugnare. Från vecka 5 tills valparna flyttar hemifrån så kommer Lyra stå på eukanuba hela tiden. Vad valparna ska äta vet jag ännu inte, håller på att spåna på detta.

Jag hoppas på lika tydliga dräktighetstecken i vecka 3 som Lyra visade när hon bar förra kullen. Då såg jag både implantationsblödning och illamående. Just nu vet man ju faktiskt inte alls om hon är dräktig överhuvudtaget så det gäller att ha is i magen ett tag till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s