FbR och bekräftad dräktighet ❤️

Söndagen 9/5 genomförde 3 st av kullsyskonen i stjärnkullen FbR (Funktionsbeskrivning Retriever) i Vaxholm på bogesunds jaktgård. På plats var jag med Buckkeep Delta-Leonis ”Bonnie”, Natalie med Buckkeep Gemma ”Forsa” och Moa med Buckkeep Capella ”Ripa”.

För mig som uppfödare var det väldigt intressant att analysera lik- och olikheter. Jag är ju inget fan av att FbR bara får genomföras så sent som efter 1 års ålder då vi som förare vid det laget hunnit påverka hundarna väldigt mycket genom träning. Syftet är ju bla att se vilka egenskaper som är medfödda.. Lyra genomförde en annan inofficiell variant med liknande moment men vid 7 mån ålder vilket jag tycker gav en betydligt bättre bild av hundens medfödda egenskaper, det testet heter F.A.R.T (fågelhundsarbetstest) och är framtaget av Huntrets kennel.

Många likheter mellan Lyras F.A.R.T. och hennes döttrars FbR igår! Lyra visade som unghund precis som sina döttrar en väl anpassad aktivitetsnivå utan stress och stor apporteringslust.
Vi såg under FbR i söndags flera gemensamma drag i moment där systrarna har helt olika erfarenhet/träning. Dessa var de jag tog fasta på som underlag för avelsutvärdering.
Sökarbetet, där jobbade alla våra hundar av hela området inom angiven tid i hög hastighet och aktivt nosarbete på ett önskvärt sätt för en retriever. Ripa är tränad i sök och Bonnie samt Forsa har knappt/ingen erfarenhet alls.
Skott, alla tjejerna var orädda vid skott trots ringa/ingen erfarenhet av skott i träning.
Passivitet, alla var tysta och lugna i de 3 olika passivitetsmomenten (med ett undantag för Bonnie, ett pip som varken jag eller någon annan hörde medan ett annat pip på en annan hund som flera hörde men som inte dokumenterades).
Sammanfattningsvis en trio positiva systrar med stor apporteringslust, hög fart, bra uthållighet, tysta och lugna passiviteter och lagom pannben när det blev lite svårt. Jag är otroligt stolt och glad över hur fina hundar valparna blivit och är otroligt tacksam över mina duktiga valpköpare som är så engagerade och måna om sina hundar.

Via den här länken nås en detaljerad sammanfattning i text och bild av Lyras F.A.R.T. 1

Buckkeep Delta-Leonis ”Bonnie”

I övrigt kan jag med stor glädje bekräfta att Lyra, precis som jag trott, är dräktig! Efter en snabbkoll med ultraljud stod det klart att det finns ett helt gäng små puppisar där inne, åtminstone 6 st tror jag mig ha kunnat räkna till. På måndag går vi in i dräktighetsvecka 5 och Lyra mår bra, till och från har jag sett lite illamående, sen förra helgen inget illamående men idag kräktes hon.

Hon har inte gått upp i vikt trots att hon sen vecka 3 sett allt rundare och rundare ut. Sannolikt är det livmodern som fallit ner lite av aktiviteten där och gjort att buklinjen blivit rakare utifrån sett. Från vecka 5 förväntar jag mig en snabbare tillväxt och viktökning, därför passar det bra att öka fodegivan ytterligare nu och börja dela upp det på 3 mål per dag.

Ännu kan mycket hända och dräktigheten är en känslig period på flera sätt, man kan inte ta för givet att det går bra. Jag är väldigt uppmärksam på hur Lyra mår och gör allt jag kan för att skapa goda förutsättningar för att hon ska må så bra som möjligt under den här tiden ❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s