I förrgår, 16/6, föddes Lyras valpar. Första valpen föddes kl 16.15 och den sista kl 21.30. Allt gick verkligen precis som det skulle och Lyra var så tapper och duktig. Det blev 8 valpar, 3 hanar och 5 tikar. Hanarna är en av varje färg, dvs en svart, en ljusgul och en mörkgul. Tikarna är alla svarta, varav en har vit fläck på bröstet. Jag vägde allihop igår och vägningen idag visar att samtliga valpar har ökat bra i vikt. Det är hittills en väldigt jämn kull där alla är lika pigga och starka. Nästan alla är ungefär lika stora förutom den mörkgula hanen som från början legat ca 100g över de andra i vikt.

I helgen ska jag sätta mig och gå igenom alla som anmält intresse för kullen.

Lyras valpkull och deras utveckling går att följa på närmare håll via kennelns officiella facebooksida Buckkeep jaktlabradorer. Där försöker jag uppdatera så ofta jag hinner med text, bilder och videos.

Idag är vi på dräktighetsdag 57-58 och har gått in i dräktighetens 9e och sista vecka. Valparna är nu färdigutvecklade inför sitt liv utanför livmodern och fortsätter öka i kroppsvikt under den här sista veckan. 

Det är underbart att känna hur de sparkar där inne, de känns så livskraftiga! Igår kväll satt jag en lång stund i valplådan med Lyra och strök över magen, hon tycker mycket om det. Min fina, kloka, snälla Lyra. Hon mår fortsatt bra, äter 9 dl mat om dagen nu och ägnar större delen av sin tid åt att sova i valplådan. Vågen visade 34 kg i helgen och hon har alltså gått upp 8 kg sen före parning då hon vägde 26 kg.

Jag har bäddat så mysigt jag kan i valplådan med biabäddsmadrass, duntäcke, filtar och kyldyna. När valparna kommit åker kyldynan bort och antalet filtar blir färre eftersom de kan sno in sig och tappa bort sig annars. Men innan dess är det bra med mycket grejer för Lyra att boa och bädda i. 

Lyra vill fortfarande hänga med på 1 km rundan i skogen så det får hon göra 1-2 ggr per dag beroende på hur varmt det är. Kroppstemperaturen har gått lite upp och ner sen i helgen, senaste dygnet har den legat ganska lågt (37,1-37,3) men den behöver gå ner på 36 och hålla sig där en stund för att jag ska tro på att valpningen är i antågande.

Nu har fullföljt sin 7e dräktighetsvecka och på måndag går vi in i 8e dräktighetsveckan. Valparna beräknas komma om precis 14 dagar men kan precis som förra gången komma lite tidigare, kanske 11 dagar från nu om hon skulle följa samma mönster som förra dräktigheten.

Jag har haft en tuff tid med enormt mycket plugg de senaste veckorna, igår skrev jag läsårets allra sista tenta och det känns fantastiskt att nå den milstolpen och äntligen få ett välförtjänt sommarlov. Lyra har varit nöjd med att få ta det lugnt dessa tentapluggsveckor men Bonnie hade nog velat ha lite mer träning om hon själv fått välja. Jag har inte planerat in mer jobb än några få extrapass framöver och det känns jättebra att kunna fokusera helt på hundarna från nu.

Lyra mår bra men är enormt stor tycker jag. Sen 5-6e veckan har hon växt för varje dag som går känns det som. Jag jämförde med lite bilder från förra dräktigheten och hon är lika stor nu som hon var sista dagarna vid förra dräktigheten. Att tiken blir större vid andra dräktigheten har jag förstått är normalt men det gör mig ändå lite orolig för Lyras skull. Antingen är det en jättekull där inne eller så är det en vanlig kull och en slump att hon är så stor.

Lyras juver har växt till rejält sista dagarna och det märks att hon är besvärad av både magen och värmen nu. Om jag läser henne rätt så vill hon nog slippa längre promenader med mig och Bonnie så nu kommer jag nog börja lämna henne hemma och bara ta med henne när vi går kortare turer i markerna kring gården. Vi firade in sommarlovets första dag med att gå ner till vattnet och bada nu på eftermiddagen. Lyra njuter verkligen av svalkan, och längre än till vattnet vill hon nog inte gå nu så det är precis lagom för henne. Inomhus ligger hon helst utsträckt på sina kyldynor.

Vi har fått hem en superfin valplåda från Andhämtningens kennel som jag ska montera i helgen, ska bli jättespännande att se vad Lyra tycker om den. I botten tänkte jag ha en stor biabäddsmadrass utan kanter, förra gången fick hon lite liggsår på armbågarna så den här gången ska jag försöka ligga steget före och se till att bädda bättre för att avlasta hennes kropp.

Idag går vi in i 6e dräktighetsveckan och under veckan som gått har valparna fått ögonlock, morrhår och tassarna har separerats till små tår, skelettet har börjat mineraliseras och gommen har slutit sig. Valparna växer fort nu men de är ännu inte större än några cm i kroppslängd.

Lyra är glad och mår fortsatt väldigt bra, men hon leker inte så mycket med Bonnie längre. Jag tycker att hon blivit enormt rund redan nu vilket känns både läskigt och kul. Om det beror på att det är en ovanligt stor kull så kan jag förstås glädja fler valpköpare men det medför också risker och en större belastning för Lyra, lagom är bäst ❤️. Om ungefär en vecka kan jag börja känna efter valparnas sparkar inifrån magen, längtar!

Igår var första tillfället på sommarens tematräningar jag håller för ett lokalt gäng nybörjare som kursat för mig under våren. Gårdagens tema var markeringar och vi inledde med lite teori innan vi började jobba med hundarna. Förståelsen för vad markeringar är och hur vi jobbar kring detta är nästan viktigare än de praktiska övningarna, därför lägger jag stor vikt vid att alla är med på detta innan vi börjar.
Alla ekipage gjorde otroligt fina framsteg igår, det är så glädjande att se hur hundarna använder sina naturliga instinkter och lär sig anpassa sitt arbetssätt efter nya utmaningar. Jag är redan från början noga med att muntligt belysa och diskutera detaljer i hundarnas arbete. För mig är det viktigt att man förstår varför vi gör som vi gör och konkretisera vad det är vi ser hos hundarna i arbete, vilket jag tror och hoppas att alla lärde sig något av.
Jag är så otroligt glad att jag får möjligheten att hålla kurs trots att jag bara har en bråkdel av den erfarenhet som många andra har i den här sporten. Jag gör mitt bästa för att läsa in mig på alla områden vi berör för att säkra kvalitén i det jag undervisar. Just nu går jag onlinekurs i avancerad retrieverträning både hos klickerförlaget och fenzi dog sports academy, otroligt lärorikt och inspirerande! Ser verkligen fram emot alla kommande träningar i sommar.

Sist men inte minst fick Bonnie sitt första viltspår här om dagen, hon var sååå duktig! Tog spåret spontant och knallade på som om hon inte gjort annat. Klöven tog hon i munnen utan tvekan och travade iväg stolt som en tupp. Återigen visar hon mig hur ambitiös och målmedveten hon är i allt arbete jag ger henne. Är så otroligt glad i den här hunden alltså! Förhoppningsvis blir det ett anlagsprov för henne i Juni. Lägger en liten filmsnutt nedan på spårstarten.

Söndagen 9/5 genomförde 3 st av kullsyskonen i stjärnkullen FbR (Funktionsbeskrivning Retriever) i Vaxholm på bogesunds jaktgård. På plats var jag med Buckkeep Delta-Leonis ”Bonnie”, Natalie med Buckkeep Gemma ”Forsa” och Moa med Buckkeep Capella ”Ripa”.

För mig som uppfödare var det väldigt intressant att analysera lik- och olikheter. Jag är ju inget fan av att FbR bara får genomföras så sent som efter 1 års ålder då vi som förare vid det laget hunnit påverka hundarna väldigt mycket genom träning. Syftet är ju bla att se vilka egenskaper som är medfödda.. Lyra genomförde en annan inofficiell variant med liknande moment men vid 7 mån ålder vilket jag tycker gav en betydligt bättre bild av hundens medfödda egenskaper, det testet heter F.A.R.T (fågelhundsarbetstest) och är framtaget av Huntrets kennel.

Många likheter mellan Lyras F.A.R.T. och hennes döttrars FbR igår! Lyra visade som unghund precis som sina döttrar en väl anpassad aktivitetsnivå utan stress och stor apporteringslust.
Vi såg under FbR i söndags flera gemensamma drag i moment där systrarna har helt olika erfarenhet/träning. Dessa var de jag tog fasta på som underlag för avelsutvärdering.
Sökarbetet, där jobbade alla våra hundar av hela området inom angiven tid i hög hastighet och aktivt nosarbete på ett önskvärt sätt för en retriever. Ripa är tränad i sök och Bonnie samt Forsa har knappt/ingen erfarenhet alls.
Skott, alla tjejerna var orädda vid skott trots ringa/ingen erfarenhet av skott i träning.
Passivitet, alla var tysta och lugna i de 3 olika passivitetsmomenten (med ett undantag för Bonnie, ett pip som varken jag eller någon annan hörde medan ett annat pip på en annan hund som flera hörde men som inte dokumenterades).
Sammanfattningsvis en trio positiva systrar med stor apporteringslust, hög fart, bra uthållighet, tysta och lugna passiviteter och lagom pannben när det blev lite svårt. Jag är otroligt stolt och glad över hur fina hundar valparna blivit och är otroligt tacksam över mina duktiga valpköpare som är så engagerade och måna om sina hundar.

Via den här länken nås en detaljerad sammanfattning i text och bild av Lyras F.A.R.T. 1

Buckkeep Delta-Leonis ”Bonnie”

I övrigt kan jag med stor glädje bekräfta att Lyra, precis som jag trott, är dräktig! Efter en snabbkoll med ultraljud stod det klart att det finns ett helt gäng små puppisar där inne, åtminstone 6 st tror jag mig ha kunnat räkna till. På måndag går vi in i dräktighetsvecka 5 och Lyra mår bra, till och från har jag sett lite illamående, sen förra helgen inget illamående men idag kräktes hon.

Hon har inte gått upp i vikt trots att hon sen vecka 3 sett allt rundare och rundare ut. Sannolikt är det livmodern som fallit ner lite av aktiviteten där och gjort att buklinjen blivit rakare utifrån sett. Från vecka 5 förväntar jag mig en snabbare tillväxt och viktökning, därför passar det bra att öka fodegivan ytterligare nu och börja dela upp det på 3 mål per dag.

Ännu kan mycket hända och dräktigheten är en känslig period på flera sätt, man kan inte ta för givet att det går bra. Jag är väldigt uppmärksam på hur Lyra mår och gör allt jag kan för att skapa goda förutsättningar för att hon ska må så bra som möjligt under den här tiden ❤️

Denna helg har det vi nått slutet av Lyras tredje dräktighetsvecka. Hon har visat viss tvekan inför maten och tagit lite längre tid på sig att äta upp. Ev kan jag tolka det som lite illamående. Jag tror dock att konkurrensen med Bonnie döljer ett eventuellt illamående om det är vad som yttrat sig nu.

Buklinjen tycker jag börjat hasa ner lite nu i ljumskarna, den är mer rak än tidigare. Precis så var det i den här veckan förra kullen också. Ännu är det för tidigt att veta om jag bara ser det jag vill se eller om hon faktiskt är dräktig. Vi är många som håller tummarna för den här kullen nu! 😁🙏

I början av veckan träffade vi Buckkeep Alasco (Lennon) med matte och husse för en exteriörbedömning hos en bekant till mig som föder upp utställningslabbar. Han fick fin kritik för att vara jaktlabbe, speciellt för sitt vackra huvud och uttryck. Om han blir ett ämne för utställning återstår att se, det skulle krävas en rejäl övervikt för att han skulle ha en chans i ringen och det känner nog både jag och hans familj inte riktigt är värt det. Men fin är han verkligen och otroligt lik Lyra i sitt uttryck!

Nu har det gått 2 veckor sedan Lyra var på dejt med Brave. 3 dagar efter andra parningen (18/4) slutade hon löpa vilket borde innebära att 18/4 var en ganska optimal parningsdag. Lyra har mått toppen under den här tiden, pigg, busig och sådär go som bara hon kan vara. Hon har varit väldigt hungrig, kanske lite mer än vanligt även om hon normalt sett är en väldigt matglad hund.

Mitt jobb som uppfödare är att redan nu göra anpassningar för att ge mina valpköpare så friska och trygga valpar som möjligt. Under dräktigheten har stress en stor inverkan på valparnas fosterutveckling samt framtida egenskaper och förutsättningar. Därför är jag glad över att vi sedan länge haft distansplugg i skolan så att jag och tjejerna kan hänga hemma under hela dräktigheten och ge Lyra maximal komfort och trygghet.

Vad tiken äter har förstås också betydelse för hennes valpar. Lyra får alltid omega3tillskott i maten och sedan några veckor innan parning får hon även Nutrolin Puppy & Mom i maten. Oljan innehåller omega3 fettsyrorna DHA och EPA som är väldigt viktiga för valpens utveckling, så pass att man sett att det påverkar kullstorleken (överlevnad hos embryo och tidiga foster). Utöver detta så har dessa fettsyror inverkan på valpens utveckling av sinnen så som syn, lukt och inlärningsförmåga samt tros minska risken för att utveckla atopi (omgivningsallergi).

Utöver puppy & mom får Lyra även Nutrolin skin & coat vilket hon ätit dagligen under många år nu. Hon får också Svenska djurapotekets blodpulver i maten. Fodret hon äter under dräktigheten är just nu en blandning av Eukanuba working & endurance samt Magnussons Junior och Magnussons ångkokta blötfoder. Eukanubamaten är väldigt energität och hon har redan lagt på sig ett fettlager över revbenen (0,5kg på en månad) som absolut inte är nödvändigt nu, tvärt om är det viktigt att hon är så fit som möjligt inför valpningen. Därför blandar jag ut med Magnussons som är något lägre i energi och ser till att hon får lika mycket motion som vanligt fram till dess att hon själv visar att hon vill ta det lugnare. Från vecka 5 tills valparna flyttar hemifrån så kommer Lyra stå på eukanuba hela tiden. Vad valparna ska äta vet jag ännu inte, håller på att spåna på detta.

Jag hoppas på lika tydliga dräktighetstecken i vecka 3 som Lyra visade när hon bar förra kullen. Då såg jag både implantationsblödning och illamående. Just nu vet man ju faktiskt inte alls om hon är dräktig överhuvudtaget så det gäller att ha is i magen ett tag till.

Då har vi spenderat helgen i Falun och fått till bra parningar mellan Lyra och Brave både igår och idag. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att det tar sig!

Det var en fröjd att fota den här vackra hunden, och han är minst lika fin på insidan! Så otroligt trevlig hund på alla vis. Är så löjligt peppad inför den här kombinationen!Äntligen löper Lyra! Första bloddroppen såg jag kvällen 31/3 och om hon höglöper lika sent som förra gången borde parning vara aktuellt kring 15/4. Går allt vägen sen så föds valpkullen i mitten av Juni och blir leveransklar i mitten av Augusti.

Med 3 timmars enkel resa till hanen vill man inte chansa, visst kunde det varit betydligt längre än så, men lite planering kräver det ändå. Åtminstone ett progprov känns säkrast att ta innan avfärd. Sen kan jag ju bo på hotell ett par dagar i Falun om det skulle behövas.

Det ska bli så otroligt roligt det här!

I torsdags hade vi årets första kennelträff! Alla tikar var på plats och nästan tur i oturen att ingen av hanarna kunde komma då både Lyra och Trix (Buckkeep Bellatrix) var på g att börja löpa. Vi fick en underbar dag i solen och det blev mycket teorisnack, grunderna är så viktiga att förstå och jobba med när det gäller våra unga hundar. Sen blev det fika följt av närsök och markeringar. Så fantastiskt kul att få se alla in action och underbart att våren är här, nu kan vi fortsätta träffas regelbundet igen. Nästa planerade träff är redan om 2 veckor.

Från vänster: Natalie + Forsa (B. Gemma), Henrik + Trix (B. Bellatrix), Bonnie (B. Delta-Leonis) + Lyra, Moa + Ripa (B. Capella).

Oj vad dagarna går sakta nu, Lyra visar alla tecken på att löp är i antågande. Så fort hon börjar löpa ska jag planera parningsresan till Falun, håller tummarna för att det tajmar bra med kurser och plugg. Valpförfrågningarna haglar in på mailen numera, jag gör vad jag kan för att hinna svara alla. Det märks verkligen att intresset är stort för rasen och sporten vilket gör mig så glad, jaktapportering med en hund som är ämnad för uppgiften är ju bland det roligaste som finns!

Förrförra helgen kom Lennon (Buckkeep Alasco) och hans familj förbi på ett spontanbesök. Hundarna hade verkligen jättekul och det var lek mest hela tiden. Bonnie är ju alltid på bushumör så hon är väldigt lättflörtad. Lyra som kan vara lite tråkig ibland kom verkligen igång och de röjde rejält alla tre. Det är Bonnies förtjänst, hon håller verkligen Lyra igång. Det går inte en dag utan att Bonnie och Lyra röjer och leker hemma på gården. Underbart att se hur mycket de har ut av varandras sällskap.

Det var länge sen jag såg Lennon sist och det första jag tänkte var hur slående lik Lyra han är i ansiktsdragen och blicken. Han har vuxit upp och blivit en riktigt stor och rejäl kille, utan att kunna ett skvatt om utställning vågar jag säga att han är en helt fantastiskt välbyggd och vacker hund. Och minst lika fin på insidan, så cool, trygg, glad och härlig. Man blir så stolt som uppfödare över att se hur bra hundar man tagit fram, och med en stor hjälp från mina duktiga valpköpare förstås, utan deras insats hade det aldrig blivit såhär bra som det blev.

Sen senaste inlägget har ännu ett glädjande röntgenresultat rasslat in, Buckkeep Castor är fri på både höfter och armbågar, så skönt! Är otroligt tacksam över att så många av mina valpköpare röntgat sina hundar, man gör alla en tjänst genom att röntga sin hund, inte minst rasen i stort.