Buckkeep Sirius

”SIRIUS/SIRRE”
SE17005/2020
Född 2020-01-25
Efter: Blackthorn Attack
Undan: Icefyre Renettles Kettricken

HD A (A + A)
ED ua (0 + 0)
PRA-prcd: hereditärt fri

Fotograf: Karin Råberg


Familj och hemort
Sirius (som för det mesta kallas Sirre) bor hos familjen Ljungcrantz på Bergåsa i Karlskrona. Det är jag Katarina och Albert, som är 18 år, som har huvudansvaret för Sirius. I familjen finns även Vera som är 16 (Sirre hänger gärna med Vera och hennes kompisar). Pappa Magnus tar gärna kvällspromenaderna.

Vad har ni ägnat er åt under första året och vad skulle ni vilja göra i framtiden?
Under första året har vi lärt känna Sirius och lagt vikt på grundlydnad och grunderna i jaktapportering. Eftersom både jag och Sirius är nybörjare när det gäller jaktapportering har vi gått med i en unghundsgrupp med unga labradorer, som är lika gamla som Sirius. Där har både jag och Sirre fått lära oss grunderna och till på köpet fått lära känna ett härligt träningsgäng. Dessutom har vi en jaktapportingsgrupp på jobbet, perfekt att hinna träna en stund på lunchen ibland.

Albert, som är Sirres lillhusse, har gått valpkurs och lydnadskurs 1 på Brukshundsklubben. Jag tycker lydnadsträningen är jättekul och har fortsatt den rena lydnadsträningen och hoppas vi hinner och kan starta i startklass i år.

Hur skulle du beskriva din hund?
Sirius är en väldigt glad hund och han sprider glädje överallt. Han är med mig på jobbet för det mesta, men går även bra att lämna ensam hemma. Han är lätt att ta med och liksom smälter in överallt. Han är mycket lätt att hantera och är otroligt snäll att klippa klor, bada etc. Han älskar att leka med andra hundar. Han kan få i gång vem som helst och är otroligt duktig på att läsa av och anpassa sig efter andra hundar. På jobbet kan han dela rum med vem som helst av de andra hundarna, även om de kan bli lite väl livat med “bästisen” Åke som är en Aussie.

Han är otroligt förig, lyhörd och vill alltid vara till lags. Han behöver aldrig vara kopplad och han kommer (hittills) alltid på inkallning. Han går alltid att bryta och kalla in, även om han fått spår på vilt (vi har många kaniner i Blekinge…) Han älskar även människor, ffa de han känner. Trots det springer han aldrig fram till vare sig människor eller andra hundar. Vid möte är han bra på att skvallra till mig och vid tecken passerar han bara förbi eller kommer in för fot. Sirius kan vara lös överallt och har aldrig sprungit bort. Han älskar såklart vatten och tar sig ett dopp varje dag om han har möjlighet. Vi är så oerhört tacksamma att vi har Sirre i vårt liv.


Beskrivning av stjärnan som Sirius är namngiven efter – Sirius är den starkast lysande stjärnan på himlen och utgör huvudrollen i stjärnbilden Stora Hunden. Sirius går att se från alla bebodda delar av jorden och har genom historian haft stor betydelse för flera olika kulturer.

Alice beskrivning av Sirius vid 4 veckors ålder – Sirius är Lyras förstfödde, jag vill minnas att det föll en glädjetår på min kind när han kom ut. Livsstark och kraftig kastade han sig efter spenen innan jag och Lyra ens hunnit få ut honom ur fosterhinnorna. Sirius är en gudomligt trevlig liten herre, så mysig, trygg och nyfiken på livet. Han utforskar omgivningen med lugn och mod som främsta egenskaper. I famnen är han lugn och mycket tolerant i all hantering. Han busar fint med alla syskonen och känns som en valp med väldigt jämt humör. En genomgående stabil kille helt enkelt.