SE VCH RLD N RLD F Icefyre Renettles Kettricken

”LYRA”
SE35962/2015
HD: A
ED: ua
Ögonlyst ua (2021-04-14)
PRA-prcd: hereditärt fri
56 cm hög och 27 kg tung

e: SV JCH Kullaholm’s Riddar Kato (gul)
u: SV VCH Searover Kellys Renettle (svart)

Lyra är född 2015-05-11 i en kull med sammanlagt 5 st valpar, komplikationsfri valpning. Lyra har ytterligare 5 st helsyskon i en yngre kull (födda 2016). Av Lyras 9 st helsyskon är 7 st röntgade varav samtliga fått ED: 0 och 6 st HD:A samt 1 st HD: C.


Meriter

  • RLD N – Titeldiplom Rallylydnad Nybörjarklass 2017
  • RLD F – Titeldiplom Rallylydnad Fortsättningsklass 2017
  • 1a pris B-prov nkl 2018
  • SE VCH – Svensk viltspårschampion 2018
  • Vinnare Svenskt Ungdomsmästerskap 2017 (jakt, c-prov)
  • Vinnare i öppenklass av Svenskt Ungdomsmästerskap 2019 (jakt, c-prov)

Utöver nämnda grenar tränas Lyra sporadiskt i lite av varje. Allt ifrån specialsök till vardagstrix. Hon är också utbildad i Agility och egentligen klar att debutera i Agilityklass 1 och Hoppklass 1, dock aldrig tävlad pga mitt ointresse. Lyra används så ofta tillfälle ges som apportör vid praktisk fågeljakt och vid eftersök på högvilt.


Om Lyra

Lyra är min första retriever och har lärt mig väldigt mycket om hundträning. Hon är en känslig och ständigt tänkande hund, söker ofta kontakt med mig och strävar alltid efter att för att förstå vad jag vill. Det räcker ofta med subtila signaler oss emellan tack vare hennes följsamhet och den kommunikation vi byggt upp under åren.

I apporteringen är Lyra tyst, stadig, fokuserad och spontan på de flesta vilt. Hon har ett stort föremålsintresse och arbetslust och vill gärna bära på något när hon blir glad. När hon var ung fick jag ofta höra att hon är en naturligt duktig markör med bra minne vilket jag inte riktigt varken förstod eller kunde förvalta i början. Med dessa egenskaper fick Lyra ta mycket eget ansvar i apporteringen under våra första år tillsammans eftersom hon oftast haft betydligt bättre koll än mig på vart apporterna fallit.
Hon har alltid haft ett mjukt och stadigt grepp och vid avlämning bjuder hon gärna apporten i hand. Hennes sökarbete är bra, hon håller en god fart och bryter ny mark systematiskt och går sällan in på ojagad mark. I spåret är hon självsäker, målmedveten och mycket kompetent. Vattenpassionen är stor, hon simmade första gången innan vi ens hunnit hem från uppfödaren vid 8 veckors ålder. Sammanfattningsvis skulle jag säga att Lyra är en genomgående ärlig och följsam apportör med stor arbetslust och vill alltid göra rätt.

Lyra går oftast lös och har faktiskt aldrig sprungit bort. Hon går att bryta och kalla in oavsett störning. Levande vilt tittar hon knappt på om det inte är jakt och så har hon varit ända sen valptiden. I mitt tycke är Lyra lagom aktiv med en stor anpassningsförmåga i sin aktivitetsnivå. Något som varit tydligt ända sen valptiden är att hon på eget initiativ lägger sig och vilar om jag blir passiv, även i stökigare miljöer. Hon är alltid positiv till arbete men hon kräver inte aktivitet, att vila hemma en hel dag är inga problem.

Lyra är en busig och väldigt glad hund. När hon var yngre lekte hon ofta med andra hundar, nu på senare år är det ffa Bonnie som hon leker med. Hon har fostrat Bonnie så fint, första året var hon ganska konsekvent med de grundläggande reglerna men efterhand har hon släppt efter för Bonnies önskemål. Det råder inga tvivel om att Lyra är den som bestämmer men hon behöver sällan hävda sig, de har en fin och trygg relation som involverar mycket lek och mys.

Lyra är precis lagom social med människor, hon spinner aldrig upp så pass att hon hoppar på folk men hon tigger ofta om rumpkli eftersom det är bland det bästa hon vet. Hon är en ängel med barn och 100% pålitlig även med de yngre. Om någon knackar på dörren hemma skäller Lyra tills hon fått hälsa, då hämtar hon gärna något gosedjur åt gästen.

Vi har flyttat många gånger under Lyras liv vilket hon alltid tagit med ro. Hon har också lätt att fokusera på mig i nya miljöer när jag ber henne om det. Att lämna henne ensam hemma är inga problem. Jag känner mig aldrig låst med Lyra i mitt liv, eftersom hon är så pass enkel kan jag ofta ta med henne dit jag ska och kan jag inte det så har jag alltid fler hundvakter än jag kan tillfredställa. Lyra är inte den perfekta hunden, givetvis har hon mindre bra sidor också. Men sett till helheten är hon verkligen en bra representant för sin ras som jag hoppas kan bidra med sitt genetiska arv på ett tillfredställande sätt.