Icefyre Renettles Kettricken

”LYRA”
SE35962/2015
HD: A
ED: ua
Ögonlyst ua (2021-04-14)
PRA-prcd: hereditärt fri
56 cm hög och 27 kg tung

Efter: SV JCH Kullaholm’s Riddar Kato (gul)
Undan: SV VCH Searover Kellys Renettle (svart)

Lyra är född 2015-05-11 i en kull med sammanlagt 5 st valpar, komplikationsfri valpning. Lyra har ytterligare 5 st helsyskon i en yngre kull (födda 2016).
Av Lyras 9 st helsyskon är 7 st röntgade varav samtliga fått ED: 0 och 6 st HD:A samt 1 st HD: C.


Lyras meriter

  • Titeldiplom Rallylydnad Nybörjarklass 2017
  • Titeldiplom Rallylydnad Fortsättningsklass 2017
  • 1a pris B-prov nkl 2018
  • Svensk viltspårschampion 2018
  • Vinnare Svenskt Ungdomsmästerskap 2017 (jakt, c-prov)
  • Vinnare i öppenklass av Svenskt Ungdomsmästerskap 2019 (jakt, c-prov)

Utöver dessa grenar tränar jag Lyra sporadiskt i agility där hon är startklar och färdig att debutera i Agilityklass 1 och Hoppklass 1. Hon används så ofta tillfälle ges som apportör vid praktisk jakt på fågel och vid behov går vi eftersök på högvilt.


Om Lyra

Lyra är min första retriever och hon har lärt mig väldigt mycket om hundträning. Hon är en känslig och ständigt tänkande hund, hon söker ofta kontakt med mig och strävar alltid efter att för att förstå vad jag vill. Det räcker med små subtila signaler oss emellan och tack vare vår goda kommunikation kan Lyra leva ett väldigt fritt och rikt hundliv.

I apporteringen är Lyra tyst, stadig, fokuserad och spontan på de flesta vilt. De mest illaluktande sjöfågelarterna krävde lite övertalning i början. Hon har ett stort föremålsintresse och arbetslust. När hon var ung fick jag ofta höra att hon är en naturligt duktig markör med bra minne vilket hjälpt oss mycket genom åren då hon alltid har betydligt bättre koll än mig på vart apporterna fallit.
Hon har alltid haft ett mjukt och stadigt grepp och fina avlämningar där hon gärna bjuder apporten i hand. Hennes sökarbete är bra, hon håller en god fart och bryter ny mark systematiskt i det aktuella området och går i regel inte in på ojagad mark. Jag får ofta främmande tennisbollar levererade i handen när vi är ute på promenader, hennes näsa är fantastisk. I spåret är hon självsäker, målmedveten och mycket kompetent. Vattenpassionen är stor, hon simmade första gången innan vi ens hunnit hem från uppfödaren vid 8 veckors ålder. Sammanfattningsvis skulle jag säga att Lyra är en genomgående ärlig och känslig apportör som alltid vill göra rätt.

Lyra kan vara lös överallt och har aldrig sprungit bort. Hon går att bryta och kalla in oavsett störning (levande vilt tittar hon knappt på om det inte är jakt). Jag tycker att Lyra är lagom aktiv, hon är alltid på och vill hänga med om det händer något men hon kräver inte aktivitet genom att bli rastlös hemma. Att vila hemma en hel dag är inga problem.

Lyra är en busig och väldigt glad hund, hon uppskattar att leka med andra hundar även om hennes generellt lugna karaktär kan göra henne lite trögstartad. Hon leker mer än gärna med mig vilket gör henne otroligt lättbelönad i träning. Lyra är precis lagom social med människor när hon själv får ta initiativet, hon blir gärna kliad på rumpan eller lägger huvudet i knät på folk i kommunaltrafiken. Hon är en ängel med barn och 100% pålitlig även med de yngre. Om någon knackar på dörren hemma skäller Lyra tills hon fått hälsa, då hämtar hon gärna något gosedjur åt gästen.

Ute på promenader är Lyra lös och passerar joggare, hästar, cyklister etc utan att söka kontakt. Om någon lockar på henne kan hon hälsa om hon har lust, i sådant fall sker det lättsamt, glatt och lugnt, hon hoppar inte upp på folk. Om någon hälsar klumpigt eller hotfullt kan hon morra vilket går över när man låter henne vara ifred.

Lyra är en mycket miljötrygg hund, hon har alltid haft lätt för att fokusera på mig oavsett miljö på tävlingar eller jaktprov. Vi har flyttat många gånger under hennes liv vilket hon alltid tar med ro, hon har alltid haft lätt för att koppla av och komma ner i varv. Att lämna henne ensam hemma är inga problem och på jobbet ligger hon lös på min chefs kontor med öppen dörr hela dagarna. Hon tuggar aldrig sönder saker hemma, ylar eller tjuvar mat etc. Hon är en otroligt anpassningsbar hund som är extremt enkel och rolig att leva tillsammans med.

Jag känner mig aldrig låst med Lyra i mitt liv, eftersom hon är så pass enkel kan jag ofta ta med henne dit jag ska och kan jag inte det så har jag alltid fler hundvakter än jag kan tillfredställa. Lyra är inte den perfekta hunden, givetvis har hon mindre bra sidor också. Men sett till helheten är hon verkligen en bra representant för sin ras som jag hoppas kan bidra med sitt genetiska arv på ett tillfredställande sätt.