Icefyre Renettles Kettricken

”LYRA”
SE35962/2015
HD: A
ED: ua
Ögonlyst ua (2021-04-14)
PRA-prcd: hereditärt fri
56 cm hög och 27 kg tung

Efter: SV JCH Kullaholm’s Riddar Kato (gul)
Undan: SV VCH Searover Kellys Renettle (svart)

Lyra är född 2015-05-11 i en kull med sammanlagt 5 st valpar, komplikationsfri valpning. Lyra har ytterligare 5 st helsyskon i en yngre kull (födda 2016).
Av Lyras 9 st helsyskon är 7 st röntgade varav samtliga fått ED: 0 och 6 st HD:A samt 1 st HD: C.


Lyras meriter

  • Titeldiplom Rallylydnad Nybörjarklass 2017
  • Titeldiplom Rallylydnad Fortsättningsklass 2017
  • 1a pris officiellt B-prov (jakt) 2018
  • Svensk viltspårschampion 2018 (3 st raka 1apris)
  • Vinnare Svenskt Ungdomsmästerskap 2017 (jakt, c-prov)
  • Vinnare i öppenklass av Svenskt Ungdomsmästerskap 2019 (jakt, c-prov)
  • Regelbundna starter på en rad andra olika WT:n (c-prov) i nybörjar- samt öppenklass med mer eller mindre bra poäng och ibland placeringar
  • Genomfört FART-test 2015 vid 6 månaders ålder med gott betyg

Utöver dessa sporter tränas Lyra också i agility där hon är startklar och färdig att debutera i Agilityklass 1 och Hoppklass 1. Hon används så ofta tillfälle ges som apportör i praktisk jakt på fågel och för eftersök på skadeskjutet högvilt.


Om Lyra

Lyra är min första retriever och hon har lärt mig väldigt mycket om hundträning. Hon är en känslig och ständigt tänkande hund, hon söker ofta kontakt med mig och strävar alltid efter att för att förstå vad jag vill. Det räcker med små subtila signaler oss emellan och tack vare vår goda kommunikation kan Lyra leva ett väldigt fritt och rikt hundliv.

I apporteringen är Lyra tyst, stadig, fokuserad, explosiv och spontan på de flesta vilt. De mest illaluktande sjöfågelarterna krävde lite övertalning i början. När hon var ung fick jag ofta höra att hon är en naturligt duktig markör med bra minne och har betydligt bättre koll än mig på vart apporterna fallit.
Greppet är mjukt och stadigt och avlämningarna utmärkta, hon bjuder gärna apporten i hand. Hennes sökarbete är bra, hon håller en god fart och bryter ny mark systematiskt i det aktuella området och går i regel inte in på ojagad mark. Jag får ofta främmande tennisbollar levererade i handen när vi är ute på promenader, hennes näsa är fantastisk. I spåret är hon självsäker, målmedveten och mycket kompetent. Vattenpassionen är stor, hon simmade första gången innan vi ens hunnit hem från uppfödaren vid 8 veckors ålder. Lyra är en genomgående ärlig och känslig apportör som alltid vill göra rätt.

Lyra kan vara lös överallt och har aldrig sprungit bort. Hon går att bryta och kalla in oavsett störning (vilt etc). Lyra är lagom aktiv, hon kräver inte aktivitet genom att bli rastlös hemma. Hon har heller inga problem med att vila en hel dag. Hon hänger gärna med på långa promenader, jakter, cykelturer, träningar etc. Mycket anpassningsbar mao.

Lyra är en busig och väldigt glad hund, hon uppskattar att leka med andra hundar även om hennes generellt lugna karaktär kan göra henne lite trögstartad. Hon leker mer än gärna med mig vilket gör henne otroligt lättbelönad i träning. Lyra är precis lagom social med människor när hon själv får ta initiativet, hon blir gärna kliad på rumpan eller lägger huvudet i knät på folk i kommunaltrafiken. Om någon knackar på dörren hemma skäller Lyra tills hon fått hälsa, då avreagerar hon snabbt och hämtar gärna något gosedjur åt gästen.

Ute på promenader är Lyra lös och passerar fotgängare, hästar, cyklister etc utan att söka kontakt. Om någon lockar på henne kan hon hälsa om hon har lust, i sådant fall sker det lättsamt, glatt och lugnt, hon hoppar inte upp på folk. Om någon hälsar klumpigt eller hotfullt kan hon morra vilket går över när personen låter henne vara ifred.

Lyra är en mycket miljötrygg hund, hon har alltid haft lätt för att fokusera på mig oavsett miljö på tävlingar eller jaktprov. Vi har flyttat många gånger under hennes liv vilket hon alltid tar med ro. Lyra har lätt för att koppla av och komma ner i varv. Hon kan vara ensam hemma flera timmar utan problem och på jobbet ligger hon lös på min chefs kontor med öppen dörr hela dagarna. Hon tuggar aldrig sönder saker hemma, ylar eller tjuvar mat etc. Hon är en otroligt anpassningsbar hund som är extremt enkel och rolig att leva tillsammans med.

Jag känner mig aldrig låst med Lyra i mitt liv, eftersom hon är så pass enkel kan jag ofta ta med henne dit jag ska och kan jag inte det så har jag alltid fler hundvakter än jag kan tillfredställa. Lyra är inte den perfekta hunden, givetvis har hon dåliga sidor också. Men efter att ha levt, tränat och tävlat med henne i 4,5 år nu inser jag att hon är alldeles för bra för att inte låta henne bidra till rasen och föra hennes arv vidare. Jag ser verkligen fram emot att behålla en valp ur hennes första kull.