Buckkeep är en SKK-registrerad kennel som ännu är relativt nystartad. Den första kullen föddes i Januari 2020 och andra kullen sommaren 2021.
Än så länge är jag småskalig och det innebär också att jag kan etablera och bibehålla personliga relationer med mina valpköpare vilket är något jag värderar högt. Mitt fokus ligger vid att ta fram duktiga apportörer och erbjuda mina valpköpare ett tryggt stöd med en tät kontakt. Jag lägger ner mycket tid på att vägleda, peppa, stötta och inspirera mina valpköpare – och att se gensvaret, utvecklingen och glädjen över framsteg, det är bland det absolut roligaste jag vet.
Jag tror att det är viktigt att ha konkreta mål att sträva efter i sitt avelsarbete. För mig är det att ta fram friska, hållbara och stabila apportörer med stor arbetsglädje och will-to-please. Alla har nog sin egen syn på rasen och min är, förutom det som redan är givet, att bibehålla och föra vidare av- och påknappen som är en karaktäristisk och funktionellt vital egenskap hos den jaktavlade labradoren. Med det sagt är min strävan att hunden ska ha lika lätt för passivitet och anpassning till det vardagliga livet som att vara explosiv och fokuserad i träning och jakt.
För att följa upp och utvärdera min avel på ett objektivt sätt har jag valt 3 huvudsakliga verktyg – FbR (funktionsbeskrivning för retriever), SKK-röntgen av höft- och armbågsleder samt ett frågeformulär som fylls i anonymt av mina valpköpare. Här finns min sammanfattning av stjärnkullens utvärdering.
Redan under dräktigheten försöker jag ge valparna bästa möjliga förutsättningar eftersom denna tid kan påverka deras framtid på flera sätt. Dels minimerar jag både positiv och negativ stress hos tiken, eftersom man vet vilken negativ inverkan det annars kan ha på valparnas framtida mentalitet och stresströskel. Utöver valpfodret som tiken får så ges också tillskott av omega3-fettsyran DHA eftersom man vet att det har stor betydelse för valpfostrens utveckling av hjärna samt syn- och luktsinne. Dessutom tror man att valpar löper mindre risk att längre fram utveckla omgivningsallergier om mammatiken får tillskott av DHA under dräktighet och digivning. Tiken får också probiotika i maten under dräktigheten för att hålla hennes tarmflora i trim, desto bättre tarmen mår desto mer optimalt upptag av allt hon äter, vilket förstås är superviktigt för både hennes och valparnas skull.
Hos mig växer valparna upp i hemmiljö och jag lägger stor vikt vid att förbereda kullen så mycket jag kan inför flytten till deras nya familjer. Det innebär att jag tar vara på valparnas stora formbarhet och prioriterar deras socialisering och miljöträning. Att tidigt och ofta introducera många olika slags föremål, ljud och miljöer tillsammans med frekvent socialisering tror jag är ett vinnande koncept för att valparna ska vara så redo som möjligt inför sin flytt.
Med första kullen åkte vi ofta skrinda bland grannhusen för att titta på bilar och folk. Flera gånger tog jag med mig hela gänget i bilen för att utforska både stadsmiljö, skogen och andra djur. Från 4 till 8 veckors ålder hade vi besök av vänner, barn och valpspekulanter 4-5 gånger i veckan och varje dag fick valparna vara ute i sin rasthage för att busa med varandra, sin mamma och leka med nya föremål. Första kullen fick en lektunnel av Buckkeep Gemmas familj och den var verkligen en hit, valparna tröttnade aldrig på att springa i den!
Att som valp få uppleva alla dessa nya saker tillsammans med flocken innan de behöver ta sig an liknande utmaningar individuellt, det tror jag är väldigt nyttigt. Det ger helt andra förutsättningar för en valp som ska tas från sin mamma och allt den känner till för att sen ensam sättas in ett helt nytt och främmande sammanhang. En valp som är trygg, självsäker och van vid främmande saker tror jag hanterar en flytt mycket bättre än en valp som inte har det i ryggsäcken. Därför lägger jag den tid och de resurser som krävs för att ge valparna det som jag tror är den bästa starten på livet.
Valparna levereras vid 8 veckors ålder och är då:
– Registrerade i SKK med stamtavla
– Veterinärbesiktigade, chipmärkta, vaccinerade och avmaskade
– Vana vid kloklippning
– Dolda fel försäkrade i Agria
Varje valp får med sig foder för minst 1 veckas förbrukning och snuttefilt med doft från mamma och syskon. Med valpen följer även ett kompendium där jag sammanfattat den viktigaste infon så som grundvaccination, avmaskning, fodergiva etc, och en drös goda råd förstås.
Efter flytten är det viktigt för mig att man bibehåller kontakten och jag är väldigt tacksam för alla uppdateringar om hur det går. Framförallt första året upplever jag att regelbundna valpträffar är viktigt, både för att erbjuda tips och råd men också för att uppmuntra valpköpare att etablera kontakt sinsemellan då det bidrar till den gemenskap jag strävar efter i kenneln. Det är också värdefullt för mig att få tydlig bild av den individuella utvecklingen av både mentalitet och fysik hos varje valp. Därför försöker jag i den mån det går bjuda in till valpträffar relativt ofta första året.
Här kan du läsa mer om mina förväntningar på dig som valpköpare samt formulär för intresseanmälan.
