Valpdagbok

STJÄRNKULLEN

8 valpar födda 2020-01-25 🐾

Uppdateringarna sträcker sig från parning till dess att valparna flyttar hem till sina nya familjer.

22/3

Igår var det dags för mina hjärtegryn att flytta. Allt har gått så bra och jag har redan fått några rapporter från mina valpköpare. Blir så himla stolt när jag får höra att allt fungerar bra, att de precis som jag upplevt dom hemma är modiga, utforskande, coola och sociala.

Castor stannar kvar några dagar extra hos mig innan han flyttar hem till husse och matte. Det gör mig ingenting, han är ju en stor favorit hos mig och det känns bra att få gosa med honom lite extra innan han lämnar flocken.

Buckkeep Delta-Leonis stannar hos mig och har ännu inget tilltalsnamn.
Buckkeep Rigel har flyttat till Dennis på Åland och kommer få behålla sitt tilltalsnamn ”Gunnar”.
Buckkeep Bellatrix som kallas ”Trix” har flyttat till Henrik och lillmatte Tara i södra Stockholm.
Buckkeep Sirius som får behålla sitt namn har flyttat till Katarina med familj i Karlskrona.
Buckkeep Alasco kallas ”Lennon” och har flyttat till Jan och Christina i Bromma.
Buckkeep Capella som fortfarande väntar på sitt tilltalsnamn har flyttat till Moa, Christian och lillhusse Melker här i Uppsala.
Buckkeep Gemma som kallas ”Forsa” har flyttat till Natalie, Daniel och minimatte Amelia samt minihusse Vilfred som alla bor i Bro.
Buckkeep Castor flyttar inom kort till Anna och Christoffer här i Uppsala.


15/3

Här är en samling bilder från gårdagen och idag 🧡
Tyvärr av varierande kvalitet, jag har inte riktigt lärt känna mitt nya objektiv.


12/3

Det händer mycket saker på kort tid nu, valparna får mer och mer ett eget uttryck. Jag njuter av varenda dag vi spenderar tillsammans nu den sista dryga veckan som återstår innan flytt.


9/3

Valparna växer och frodas. De har hunnit bli drygt 6 veckor nu och om bara 12 dagar är det dags för dom att flytta hem till sina nya familjer. Det känns helt overkligt att tiden gått så fort.

Vi ägnar dagarna åt att leka (mest utomhus), sova och upptäcka nya föremål/smaker/platser. Vi har även åkt en del bil och hälsat på mamma och hennes sambo på deras gård där det bor både kor, får, katter, kaniner och exotiska fåglar. Jag är så imponerad över hur modiga och positiva valparna är till allt nytt. De bara galopperar fram i livet och tycker att allt är spännande. Det gör mig så glad och stolt att jag kan få leverera så här härliga, nyfikna och trygga valpar till mina valpköpare.

Nedan är ett axplock av blandade bilder från veckan som gått.


1/3

Nu har valparna hunnit bli drygt 5 veckor gamla. Tiden går så otroligt fort, jag kan knappt förstå att de ska flytta till sina nya familjer om bara 3 veckor. Alla valpar är nu tingade och jag tror att jag lyckats få de bästa valpköparna man kan tänka sig. Så engagerade och härliga hela bunten. Ser verkligen fram emot många härliga år tillsammans med dessa förare och deras hundar.

Jag har velat mycket med mitt beslut kring vilken valp som ska få stanna hos mig. Tillslut föll valet på Delta Leonis, det är en tik jag känner mycket för. Hon är aktiv, utforskande, social och lugn i famnen. Jag ser flera kvalitéer hos alla valpar och beslutet var svårt. Istället för att sörja de som jag inte kunde behålla denna gång ska jag glädjas åt vilka härliga individer jag kan berika andra förares liv med.

Alla valpar växer så det knakar. Lyra låter dom fortfarande dia ett par ggr per dygn. Valparna har varit lite dåliga på att äta valpfodret och verkar hellre vänta tills Lyra serverar mjölken. I dagsläget har de fri tillgång på valpfodret och de senaste dagarna har de börjat äta betydligt mer vilket glädjer mig.
Valparna äter Acana Puppy Large Breed och Lyra äter Acana Puppy & Junior. Alla får Nutrolin Puppy & Mom samt Skin & coat i maten dagligen. Valparna har också fått provsmaka lite andra saker så som gröna ärtor, tomatbitar, banan och kokt ägg.

Även om det ännu är ganska kallt ute behöver valparna stimulans och miljöträning så vi har nu börjat gå ut en liten stund varje dag. Än så länge går de ut i minde grupper eller helkull, tanken är att så småningom börja ta med en och en ut på korta turer. Jag blir så stolt över att se hur de tar för sig utomhus och har modet att utforska sin omgivning. De är alla så nyfikna och härliga individer.

I övrigt klipper vi klorna regelbundet, alla valpar är väldigt vana vid hantering och att sitta i famnen så vid kloklippningen sköter de sig verkligen exemplariskt. Alla är mer eller mindre rumsrena så till den grad att de går till en absorberande dyna i valphagens kisshörna, de är så duktiga och olyckorna utanför blir allt mer sällsynta.


24/2

Valparna är nu dryga 4 veckor gamla och utvecklas i snabb takt. De växer så det knakar!
Jag har utökat hagen ett par kvadratmeter och imponerande nog är alla valpar så gott som rumsrena till den grad att de bara gör ifrån sig i hörnet där tidningarna ligger.

Det är inte förrän nu under det senaste dygnet som valparna faktiskt börjat äta ordentligt av sitt foder, hittills har det mest varit små smakportioner. De har haft i princip fri tillgång på valpfoder sedan några dagar tillbaka men Lyra diar dom ju många gånger per dygn så de har nog inte haft något större behov av fast föda förrän nu.

Lyra spenderar fortfarande relativt mycket tid med att sova hos valparna och rå om dom. Hon tvättar alla noggrant flera gånger om dagen och är fantastiskt tålmodig med alla hyss valparna hittar på. Jag förundras varje dag över hur tolerant och omsorgsfull hon är. Kan inte föreställa mig en bättre avelstik i detta avseende.

Utöver sovstunderna ägnar valparna sig åt att busa och upptäcka olika nya föremål och leksaker som jag lägger in åt dom. De vänjer sig allt mer vid alla ljud som förekommer i ett hem och hela kullen känns väldigt jämn i hur de reagerar och interagerar med sin omgivning. Alla är härligt spontant sociala och kommer gärna upp i famnen hos vem som än slår sig ner i valphagen. De verkar trygga, nyfikna, friska, busiga, glada och hungriga på livet. Precis allt man önskar hos en liten valp.

Vi har besök nästan varje dag och valparna stimuleras av det. Lyra tycker att det är roligt med besök och pockar ofta på uppmärksamhet hos valpspekulanterna. Hon verkar helt trygg och obrydd av att alla främmande hanterar valparna. Det är så härligt att andra ser och värdesätter precis de egenskaper som jag själv håller av hos Lyra.

Nu har alla valpar fått sina kennelnamn och i slutet av den här veckan ska jag ha beslutat vilken valp som ska till vilket hem. Det är i stort sett bara någon rackare som inte riktigt har ett tilltänkt hem ännu. Alla valpköpare jag mött hittills har varit otroligt härliga och engagerade, jag har en genomgående bra magkänsla och längtar efter att få se alla förare utvecklas med sina hundar i framtiden.

Idag var en av mina närmaste vänner, Linnea Stålhandske, här och förevigade valparna på bild. Så otroligt tacksam över så vackra bilder på alla mina guldklimpar.


19/2

Mjölktänderna bryter igenom nu och det märks kan jag lova, de tuggar på allt och alla. Lyra är så tålmodig och duktig med sina små, hon tvättar dom noga och är mycket uppmärksam på valparnas läten och behov. Däremellan sover hon på fårfällarna utanför valphagen eller i vardagsrummet. Trots att hon skulle kunna vara ganska sliten vid detta laget är hon pigg och i gott hull med glänsande päls. Hon verkar trivas med livet som mamma.

Valparna har fått dagliga smakportioner med mat sedan i lördags. De är intresserade och smakar alltid när jag serverar men föredrar Lyras mjölk i första hand. Vikten ligger kring 2 kg för de flesta nu och alla är runda och fina om magarna så jag är inte orolig. Aptiten för fast föda kommer nog så småningom.

Valparna varvar diandet och sovstunderna med att busa med varandra och olika föremål jag lägger in i valphagen. Igår var det en prasslig tunnel i tjock papp och idag en skramlande petflaska med torrfoder i. De är så nyfikna och utforskar alla nya föremål med stor entusiasm.


15/2

Idag fyller valparna 3 veckor och vi har haft både valpköpare och mina klasskompisar på besök. Valparna fick prova fast föda för första gången och de flesta smaskade glatt i sig det uppblötta valpfodret som serverades.

Sedan 2 dagar tillbaka bor valparna numera i en hage i köket. De uppskattar att kunna busa på en större yta och är förvånansvärt duktiga på att gå till tidningarna när det är kissdags. De leker och interagerar allt mer både med varandra och med Lyra.

De flesta valpar väger nu ca 1,5 kg och idag har den förstfödde, svarta, stora hanen fått sitt namn – Sirius, så nu har vi alltså;
Buckkeep Sirius (stora svarta hanen m vit strimma på bröstet)
Buckkeep Castor (ljusgula hanen)
Buckkeep Capella (stor ljusgul tik med vit strimma i pannan)
Buckkeep Gemma (liten ljusgul tik med vit strimma i pannan)
Buckkeep Bellatrix (svart tik)

3 valpar väntar ännu på sina namn och det är mörkgula tiken, Gunnar och svart hane med vit fläck på bröstet. Jag har några förslag jag klurar på, får bestämma mig i veckan tror jag.

Det har varit en riktigt härlig dag och nu sover hela gänget gott efter alla nya intryck.


9/2

Tänk att det bara är 2 veckor sedan mina små guldklimpar föddes. Det känns som att de varit här bra mycket längre.

Alla har nu öppnat sina ögon, Gemma och gula hanen vägrade dock vakna under dagens fotografering. Motoriken har kommit igång på allvar, alla är igång med att övningsköra på 4 tassar, de försöker också balansera i bajsposition men misslyckas ofta. Den mörka tiken har lärt sig att skälla, både hon, jag och Lyra blir lika förvånade varje gång det kommer ett litet miniskall, hon låter verkligen arg för att vara så liten!

Provsvaren visade negativt för parasiter, jästsvamp och bakterier. Vi inväntar ytterligare prover som är satta på odling. Alla utslag läker fint och jag har inte sett några nya på länge, många är helt borta och syns inte längre. Valparna är fortfarande helt opåverkade och har passerat 1 kg kroppsvikt med råge.


5/1

Idag är valparna 11 dagar gamla. Alla har fördubblat sin födelsevikt med råge och blir allt starkare och mer rörliga i valpboet. Tyvärr har några valpar fått hudutslag så igår besökte vi veterinären och tog en rad hudprover som vi hoppas ska ge oss en diagnos. Som tur är verkar alla opåverkade av utslagen.

Ögonen börjar öppnas hos några av valparna nu, de ser så luriga ut när bara ena ögat är öppet. Deras personligheter börjar synas allt mer och det är så roligt att se hur de interagerar med varandra och Lyra.

Alla valpar kommer att namnges i stamtavlan efter stjärnor på vårt himlavalv. Det är ett sätt för mig att hedra familjens dvärgschnauzer Stella (stjärna på latin) som fick somna in i höstas, 13 år gammal. Jag har förstås klurat på namnen sedan länge och några valpar har redan fått sina nam; Buckkeep Gemma, Buckkeep Capella och Buckkeep Bellatrix.
1/2

Idag fyller valparna 1 vecka!
Det är underbart att se hur de utvecklas och blir allt större och starkare. Jag tycker mig redan se personlighetsdrag men det kanske mest är inbillning. De svarta hanarna upplever jag iallafall som väldigt enkla att hantera, de är lugna, snälla och somnar på rygg i mina händer. De två mörkgula, Gunnar och mörka tiken är båda mer aktiva än de andra och vill gärna få sin vilja fram. Ska bli så spännande att se om jag kan se spår av dessa drag när de blir äldre!

På bilderna syns de ljusa tikarna, lilla överst och hon som är något större ligger underst.
28/1

Valparna fortsätter utvecklas och blir allt större och starkare. De dagliga vägningarna visar att alla växer som de ska vilket känns betryggande. Idag bytte jag ut valplådan till en barnpool med liggunderlag under och vetbed i. Alla verkar trivas i nya lyan och Lyra var så cool när jag möblerade om trots att en sådan situation kan bli stressig för tiken.

Idag passade jag på att nyttja dagsljuset och knäppte några bilder på valparna. De är så fina och mysiga allihop, kommer bli jättesvårt för mig att bestämma vem som ska stanna kvar hos mig och Lyra.


27/1

Allt valpar mår bra och ökar i vikt varje dag. Lyra är en exemplarisk mamma, så lugn och mån om sina små. Det finns ett par valpar kvar att tinga, kontakta mig för mer info.


25/1 Välkomna till världen!

Kl 05.40 imorse startade krystvärkarna på riktigt och 06.00 kom första valpen! Ca kl 11 var allt över och 9 valpar var födda, 5 tikar och 4 hanar. Tyvärr var en gul tik dödfödd, varför vet jag inte, hon såg hel och fin ut. Samtidigt som jag sörjer henne glädjs jag förstås åt de återstående 8 valparna som lever och är pigga.

Från vänster i bild:
1. Gul tik med vit strimma i pannan.
2. Svart hane med liten vit strimma på bröstet (han ligger under ettans högra tass).
3. Mörkgul hane (född som nr 2).
4. Mörkgul tik med vit strimma i pannan.
5. Svart tik.
6. Gul tik med vit strimma i pannan.

7. Gul hane.
8. Svart hane med vit fläck på bröstet (störst och förstfödd).

Lyra har varit en enastående och exemplarisk mamma hela vägen. Under natten och öppningsstadiet var hon orolig och sökte mycket stöd hos mig och tryckte huvudet i min famn där jag satt hos henne i valplådan. Vi hjälptes sedan åt att skilja varje nyfödd valp från sina fosterhinnor och navelsträng. Det kändes fint att få vara hennes stöd i detta och att se att hon verkligen uppskattade det.

Lyra körde en raketrastning vid lunchtid och har fått små portioner mat i omgångar som hon fullkomligt slukar. Hon är väldigt mån om sina små och slickar alla noggrant en efter en. Tar jag upp någon valp stirrar hon på mig med tefatsstora ögon tills den är tillbaka på sin plats.

Nu sover både Lyra och valparna och jag kan äntligen dricka lite kaffe och hämta andan lite.


24/1

Nu börjar det dra ihop sig. Igår kväll lossnade slemproppen. Idag är vi på dag 59, tempen som legat stabilt på 37,5 grader sedan i söndags visade nu på eftermiddagen 36,7. Valparna stimulerar produktion av prostaglandin som nu påbörjat kampen om att slå ut det dräktighetsbevarande hormonet progesteron vilket gör att valpningen kan starta.

Än kan det dröja dagar innan valparna kommer, eller så går det undan och valparna kommer redan inatt. Det återstår att se.

Lyra är iallafall lugn, hon har legat och sovit i valplådan hela dagen. Jag har dock lagt märke till att hon har något högre andningsfrekvens än normalt.


23/1

Nu har vi nått dag 58 i dräktigheten. Lyra ville inte ha sin frukost imorse och har spenderat större delen av dagen åt att vila i valplådan. På eftermiddagen kunde hon tänka sig att äta lite av frukosten när jag frestade med att handmata henne liggandes i valplådan.

Valparna sparkar i bägge livmoderhornen och verkar fullt livsdugliga där inne. Lyra har märkbart svårt att hitta bekväma positioner att sova i, hon vänder och vrider på sig mycket.

Temperaturen kontrollerar jag två gånger dagligen och den ligger relativt stabilt runt 37,5 grader. Då den sjunker en eller flera grader indikerar det på att valpningen startar inom 12-48 timmar.


18/1

Idag är vi på dag 53 i dräktigheten och det börjar dra ihop sig, nu är det bara 10 dagar kvar!


16/1

Idag har vi nått dag 51 i dräktigheten och jag kunde inte lägga band på min nyfikenhet. Ett par röntgenbilder avslöjade att det finns 6-8 st valpar i Lyras mage. Det är svårt att räkna till ett exakt antal och det kan mycket väl gömma sig ett par till valpar där inne. Eller så förlorar vi några, det vet man aldrig. Jag är inte orolig och utgår förstås från att allt ska gå bra, vilket det oftast också gör.

Valparna sparkar hejvilt emellanåt och att känna deras rörelser genom magen mot min handflata är helt magiskt. Lyra verkar obesvärad av aktiviteten och hon kan sova djupt trots att jag då och då ser en tass bukta ut från magen.

Lyra väger nu 33 kg och verkar glad och belåten men lite tung förstås. Hon hänger gärna med på promenader, äter som en häst och spenderar mycket tid i valplådan.


6/1

Lyra väger idag 30 kg. Tyvärr visade det sig vara för tidigt för att räkna valparna mha röntgen. Detta beror på att deras brosk inte kommit tillräckligt långt i minariliseringsutvecklingen. Tittar man noga kan man se fragment av ryggrader i livmodern.

Jag gjorde ett snabbt ultraljud också för att kika på hjärtaktiviteten och den såg fin ut på de valpar jag fick in bra bilder på. Har tyvärr ingen uppfattning om hur många de är och jag kommer sannolikt inte utsätta Lyra för mer undersökningar nu. Antalet får bli en överraskning helt enkelt.


5/1

Nu har vi nått dag 40 i dräktigheten och Lyras mage är rund och go. Hon är fortsatt vid gott mod och verkar inte besvärad alls trots att hon lagt på sig flera kg kroppsvikt. Valplådan är installerad och Lyra bäddar jättedåligt men det säger jag förstås inte högt så hon hör.


29/12

Vi har nått dag nr 33 i dräktigheten och jag kan se att Lyra är rundare om magen. Även spenarna är ännu större och juvren har svullnat. Aptiten är bättre nu, hon sover mycket och verkar trivas med livet. Om någon vecka ska vi röntga magen och försöka räkna valparna, längtar tills dess!


24/12

Lyra var föga imponerad av mitt försök till julkort men ställde upp för husfridens skull. Hon blev lite gladare sen när hon fick öppna sin julklapp som var fylld av tuggben. God jul önskar vi er alla!


23/12

Lyras sida är uppdaterad med fler bilder!


22/12

Stackars Lyra har haft det kämpigt med illamående hela veckan och jag får vara väldigt kreativ för att få i henne mat varje dag. I övrigt är hon vid gott mod, hon är sitt busiga glada jag även om hon vilar betydligt mer nu än förut.


20/12

Vid dagens ultraljudsundersökning kunde vi räkna till 7 små valpar i Lyras mage. Små pickande hjärtan och vilt viftande tassar. Helt otroligt gulligt förstås.


17/12

Lyra har nu fullföljt den 3e dräktighetsveckan och uppvisar till min stora glädje många dräktighetstecken.


26/11

Lyra är parad med Blackthorn Attack!